Dieselelverk

Högre inköpspris – längre livslängd

Man kan säga att för den som ska använda sitt elverk ofta och länge är ett dieselverk det självklara valet vilket har gjort att de inom till exempel inom industri har tagit över helt. För privat bruk är det dock alltid lika självklart och man får räkna på om man tror att man kommer använda verket tillräckligt mycket för att spara pengar i längden på grund av de de lägre driftkostnaderna.

Kolla in våra favoriter

AL-KO 6500D-C
Champion The Mighty Atom
Ducar D 2500i
Metalcraft G3500i

Fördelar med diesel

Dieseldrivna elverk har en rad fördelar mot de som drivs med bensin.

Lägre driftkostnad Då bränsleförbrukningen är lägre än för bensindrivna elverk så blir ett elverk som drivs med diesel billigare i drift.

Längre livslängd Denna typ av elverk innehåller färre rörliga delar och med diesel behöver man inte heller tillsätta smörjmedel. Detta innehåller att den genomsnittliga livslängden för ett dieseldrivet elverk är längre.

Större utbud av elverk med inverter En så kallad digital inverter används för att jämna ut strömförsörjningen från ett elverk och är ett måste om man ska driva känslig elektronik med ström direkt från ett elverk. Det finns ett större utbud av dieseldrivna elverk utrustade med inverter.

Mer kraft Dieselelverk får ut större effekt än ett bensindrivet av samma storlek.

Nackdelar med diesel

Så med dessa fördelar låter det som en självklarhet att man ska satsa på en dieselgenerator. Men så behöver inte alltid vara fallet. Några nackdelar med dieselelverk är:

Högre inköpspris Dieseldrivna elverk är oftast dyrare i inköpspris men man sparar in detta på den billigare driftkostnaden. Ibland är dock ett lågt inköpspris viktigare som till exempel när man ska ha ett elverk som är tänkt endast som reserv vid strömavbrott.

Högre utsläpp av CO2/liter Per liter bränsle släpper ett dieselverk ut mer CO2, då bränsleåtgången är lägre blir dock den totala mängden utsläpp mindre.

Dyrare reparationer Generellt sett behöver elverk med dieselmotor mindre underhåll men om det väl skulle gå sönder kan reparationskostnader ibland bli högre.

Mindre andrahandsutbud Dieseldrivna elverks popularitet har ökat med åren men det finns betydligt fler av deras bensindrivna kusiner ute i stugorna så om man letar efter begagnat elverk finns det oftast fler bensindrivna att välja på.