Tystgående elverk

Säkra strömmen med ett tystgående elverk

Oavsett om du är företagare och behöver lite extra ström på arbetsplatsen, eller om du är privatperson och behöver säkra upp strömmen i husbilen eller sommarstugan – kan ett tystgående elverk vara ett bra val för dig. I den här artikeln kommer vi att berätta lite mer om vad ett tysta elverk är, hur de fungerar och vilka olika varianter du kan välja mellan.

Kolla in våra favoriter

AL-KO 2000i
Champion The Mighty Atom
Metalcraft G950i
Metalcraft G1200i

Vad är ett tystgående elverk?

Tystgående elverk, eller generatorer som de också kallas, är en typ av maskin som genererar ström med hjälp av bensin eller diesel. Det är i korta drag som en strömkälla som inte drivs av el, utan som istället tankas och drivs av drivmedel.

Att det heter just “tystgående” elverk, beror på att generatorerna inte ger ifrån sig något vidare ljud när de används. Beroende på vilken typ av generator du använder kan ljudnivån såklart variera, men generellt sett är de väldigt tysta och behagliga att använda. Man mäter ljudnivån i decibel, och elverk med en ljudnivå på ca 50-60 db kan anses vara tysta. Du bör dock vara medveten om att ljudnivån mäts ofta från en distans på 7 meter, dvs. ljudnivån är högre om du placerar elverket närmare än 7 meter.

Hur högt ljud är 70 db?

Användningsområden

Det finns många olika användningsområden för ett tystgående elverk. Dels för dig som har en sommarstuga eller en husbil, som behöver en pålitlig strömkälla som fungerar även om det är strömavbrott, eller om det inte finns någon strömkälla till hands. Tysta elverk kan också användas för camping och andra typer av utflykter.

Det finns dessutom många hantverkare som använder sig av tystgående elverk, till exempel på byggarbetsplatser eller när de arbetar i skogen eller dylikt. Generatorer kan dessutom användas vid mindre evenemang, som en backup om det skulle bli något fel på elen. Det finns med andra ord enormt många tillfällen då en generator kan vara bra att ha.

Vilka olika varianter finns det?

Som vi nämnde tidigare finns det främst två typer av tystgående elverk – dieseldrivet eller bensindrivet. Ett tystgående elverk på diesel är rekommenderat för dig som vet om att du kommer att använda elverket mycket, och som vill ha ett elverk som är billigare i drift för användning i större omfattning. Ett tyst elverk som drivs av bensin är i regel billigare att köpa, och kan vara bra för dig som inte kommer att använda det lika mycket.

Utöver drivmedlet finns det givetvis flera andra faktorer som spelar roll när du ska köpa. Det finns elverk som är tystgående i olika storlekar, med olika watt och såklart elverk för olika användningsområden.  Det finns dessutom digitala elverk som är tystgående. Digitala elverk är mest lämpliga för dig som vill driva känsliga apparater, såsom TV eller dator.

Hur gör man för att få ned ljudnivån på sitt elverk?

Ett tyst elverk är i regel väldigt behagligt på grund av sin låga ljudnivå, men det finns även tillvägagångssätt för att sänka ljudnivån ytterligare för dig som vill. Många privatpersoner kommer på egna lösningar som verkar fungera bra, som bland annat att placera generatorn i en plastcontainer för att stänga in ljudet ytterligare. På sommarstugan är det vanligt att placera elverket ute (5-10 meter från stugan) och bygga ett skydd runt det. Det även möjligt att placera maskinen i garagetält som skyddar det från snö och regn.

Om du planerar att ta till egna åtgärder för att tysta ned ditt elverk ytterligare är det dock av största vikt att du är medveten om säkerhetsåtgärderna som krävs. Det är viktigt att inte stänga in elverket helt och hållet, eftersom det kan leda till överhettning.

Dessa hittar du på OUTL1

Metalcraft G950i
Metalcraft G1200i
Metalcraft G2000i
Metalcraft G3500i