Inverterelverk

Dessa kan du använda med känsliga apparater (TV, radio, dator)

När man som privatperson skaffar ett elverk tänker man sig ofta att man ska kunna använda strömmen precis som nätström. Men ett elverk genererar inte ström som är lika jämn som den vi får från det vanliga strömnätet.

Bästa inverterelverk

AL-KO 3500-C
AL-KO 6500D-C
Champion The Mighty Atom
Champion Hybrid

Hur fungerar en digital inverter

Elverk som är utrustade med digital inverter brukar kallas för inverterelverk. Dessa fungerar på de sättet att de balanserar strömmen och därför gör att man kan få ut ström som är lika jämn som nätströmmen. Inverterelverk är baserade på nyare teknologi än traditionella elverk och de är därför ofta väldigt kompakta och tystgående. Inverterelverk är ofta bränsleeffektivare än traditionella elverk då de har förmågan att anpassa sitt varvtal beroende på belastningen.

Vem behöver inverter till sitt elverk?

Att ha jämn ström är allt viktigare då många av våra moderna elektriska apparater är utrustade med känsliga mikrochip. Dessa är mycket känsliga för ojämn ström och om man kopplar dessa direkt till ett elverk utan inverter kan de fungera sämre eller i värsta fall bli skadade. Detta gäller givetvis för saker som datorer, telefoner och TV-apparater men även många moderna vitvaror är känsliga.

Detta gör att för de flesta som ska köpa ett elverk för privat bruk så är det ett modernt inverterelverk man bör leta efter. Dessa är oftast utmärkt lämpade för privatbruk då de dessutom ofta är både portabla och lättanvända. De är smidiga att använda i en sommarstuga, till camping eller båt ofta är de utrustade med handtag eller hjul för att de lätt ska kunna flyttas av en person. För den som behöver få ut större effekt än ett litet elverk klarar att generera är de också ofta lätta att seriekoppla.

Nackdelarna med inverterelverk är att de flesta modeller har mindre tank än traditionella elverk som är menade att vara stationära. Den mer avancerade teknologin gör också att reparationskostnader kan bli högre i fall elverket skulle gå sönder. Inverterelverk är dock minst lika driftsäkra som elverk utan inverter.

En tillverkare som har profilerat sig genom att tillverka ett flertal modeller av inverterelverk som blivit mycket populära är Kipor. Du hittar dessa och andra populära elverk på eGrillen.

Köp på OUTL1

Metalcraft G1200i
Metalcraft G2000i
Metalcraft G3500i
Metalcraft G950i